קצרה היריעה מלהקיף את כל החוקים והפסיקה הנוגעת לעניין למסחר אלקטרוני אך במאמר זה נביא מידע חשוב למעוניינים בהקמת יוזמה בתחום המסחר האלקטרוני:
בעבר, המסחר בשוק ההון התנהל באופן בלתי אמצעי, ובהתבסס על שירותיהם של סוחרים אנושיים, שעל בסיס יחסים בין אישיים ניהלו מסחר על רצפת הבורסה. אך כיום שוק ההון הוא שוק אלקטרוני, אנונימי, שרובו מתנהל ללא מגע יד אדם, באופן אוטומטי, וללא כל קשר ישיר בין הסוחרים. בין יתר הרכיבים שעברו “אוטומציה”במסגרת השינוי שעבר המסחר בשוק ההון היו גם הסוחרים עצמם.
כיום אלגוריתמים ממוחשבים מאפשרים לבצע באופן אוטומטי ועל בסיס התוכנה שמפעילה אותם פעולות במקום הסוחר האנושי, לרבות פעולות מורכבות מאד, באופן מהיר וזול. פעולות אלה, שעה שהן אכן מוצעות באופן ישיר על ידי תוכנה שמקבלת החלטות על בסיס אסטרטגיה שנקבעה מראש וללא התערבות אנושית, מכונות מסחר אלגוריתמי.
הוועדה לשכלול ולעידוד הנזילות בבורסה שהוקמה בחודש אפריל 2013 על-ידי יו”ר הרשות לניירות ערך, הגדירה “מסחר אלגוריתמי” כך: “מסחר אלגוריתמי (Algorithmic Trading ובקיצור Algo Trading) משמעו שימוש בפלטפורמות טכנולוגיות לצורך ניתוח נתוני השוק וביצוע מסחר בניירות- ערך, בנגזרים ובמכשירים פיננסים נוספים. במסחר אלגוריתמי המחשבים פועלים ישירות מול פלטפורמות המסחר, ומגישים הוראות ללא כל התערבות אנושית. המחשבים בוחנים מידע מהשוק ומידע רלוונטי אחר במהירות עיבוד גבוהה, ובהתבסס על מידע זה, ועל אלגוריתם שהוזן מבעוד מועד, מבצעים פעולות מסחר” (ר’ דוח הוועדה לשכלול ולעידוד הנזילות בבורסה מיום 7.4.2014). במקומות אחרים מסחר אלגוריתמי הוגדר כ”שימוש בתוכנות מחשב לצורך קבלת החלטות, ניהול והגשת פקודות באופן אוטומטי” או כ”שימוש במחשב לצורך אוטומציה של אסטרטגיית מסחר”. נהוג לחלק את המסחר האלגוריתמי לשתי קטגוריות, הראשונה – מסחר בתדירות גבוהה: במסגרתו נבנות פוזיציות לפרקי זמן קצרים שמטרתן ליצור רווח (ממוצע) זעיר לעסקה בתדירות גבוהה בהיקף גדול. הפוזיציות נבנות באופן אוטומטי באמצעות אלגוריתמים הפועלים במגוון אסטרטגיות.
השנייה – מסחר בתדירות נמוכה: במסגרתו נבנות פוזיציות מסחר בנות יום עד חודש כאשר במהלך תקופה זו תוכנת המחשב מחזקת ומתקנת את הפוזיציה על פי אלגוריתם מוגדר מראש.
המאפיינים המרכזיים של המסחר האלגוריתמי כפי שמוזכרים בדוח הוועדה, הנזכר לעיל (בעמ’ 66), הם: תכנון (תכנות) מראש של אסטרטגיית המסחר, כאשר לרוב מדובר באסטרטגיות מורכבות; קבלת החלטות אוטומטית על בסיס אסטרטגיית המסחר; ביצוע אוטומטי של החלטות המסחר באמצעות הגשת הפקודות;
יכולת גבוהה של עיבוד מידע; שימוש במידע בזמן אמת; נמצא בשימוש משקיעים מתוחכמים; נטול כל התערבות אנושית; שימוש בשירותי גישה ישירה לשוק. ברור שלמסחר האלגוריתמי היבטים חיוביים דוגמת שיפור הנזילות, הפחתת עלויות עסקה ותרומה ליעילות הליך קביעת המחיר. עם זאת, בנסיבות מסוימות עלול המסחר האלגוריתמי להוביל לפגיעה ביציבות המסחר או למחסור זמני בנזילות ולכן הוא עשוי להיתפס גם כפוגע בתקינות המסחר ובמוניטין של השווקים. החשש העיקרי הנובע מהמסחר האלגוריתמי הוא שהעדר הרכיב האנושי בצירוף מנגנון קבלת החלטות אוטומטי מהיר במיוחד עשויים להוביל לטעות או כשל תפעולי שישבשו באופן משמעותי את תקינות המסחר וייסבו נזקים למשקיעים או לאחרים תוך פרק זמן קצר מאד.
ראוי לציון כי רוב הקשיים הנובעים בתחום זה הם כי רוב החברות למסחר בארץ עובדות ללא רישיונות מתאים, ואכן יש דרישה של רישיון בכדי למכור/להשכיר תוכנות עזר למסחר אלקטרוני, זרת ניתן למצוא בדין, בייחוד בחוק הייעוץ המסדיר זאת וכן רישיונות ניהול תיקים וייעוץ הניתנים על ידי הרשות לניירות ערך. כל שכן ישנם חריגים מסוימים אשר מאפשרים פעילויות מהסוג הזה, ללא רישיון אך בבדיקה וניהול קפדניים, ולכן העניין הקריטי ביותר הוא ההכנה והטיפול בחברות מהסוג הזה, הן בהיבט החוזי והן בהיבט ההקמה.
לסיכום, לאחרונה אנו עדים לתביעות רבות ובעיקר תובעונות ייצוגיות של לקוחות כנגד חברות שעוסקות בתחום ללא רישיון.
כפי שהובהר לעיל, ככלל, פעילות של מסחר אלגוריתמי דורשת רשיון ניהול תיקים,בעיקר בשל פרשנות יסוד “שיקול הדעת” בהפעלת התוכנה ככזה המוטל על החברה בהתקשרות עם לקוח.זוהי, כאמור, גם עמדת הרשות לניירות ערך. יחד עם האמור,אזכיר את דבריו של בית המשפט בעניין אפרימוב,אשר מצא לנכון לסייג את הדברים וקבע כי “כאשר החברה מספקת רק פלטפורמה למסחר אלגוריתמי והלקוח הוא שבוחר בכוחות עצמו את האלגוריתם שבאמצעותו הוא מבקש לפעול מבין כלל האפשרויות הקיימות בשוק, וללא כל ייעוץ או הפניה מטעם החברה – הרי הלקוח ולא החברה, הוא שנעזר במנגנון קבלת החלטות השקעה, קרי באלגוריתם. במקרים כאלה הקשר היחיד של החברה לאלגוריתם הוא מתן אפשרות טכנית של חיבור התוכנה לפלטפורמה שלה. שיקול-הדעת והשליטה המלאים ביחס להחלטה באיזה אלגוריתם לעשות שימוש הוא של הלקוח, כשלחברה אין יכולת להשפיע על הליך קבלת ההחלטות שלו. מאחר שלחברה אין שיקול-דעת ביחס לטיב האלגוריתם שנבחר, לא ניתן לקבוע כי היא מנהלת תיקים עבור הלקוח.”. באנלוגיה לקביעה זו, כמפורט לעיל, הרשות לניירות ערך גם מצאה לנכון להבהיר בעבר תנאים (שיש לבחון האם הם תקפים היום לאור פסקי הדין האחרונים שניתנו בעניין) בהתקיימם לא תידרש חברה העוסקת
במסחר אלגוריתמי לא תידרש לרישיון לניהול תיקים ועל כך נרחיב בבלוג הבא.
לקוחותינו תושבי החוץ לעיתים זקוקים לשירותים נלווים בענייני הגירה ישראלית ואמריקאית. הן אם מדובר בהליך של תושב חוזר, והן כאשר מדובר בשירותי הגירה בארהב, לכן
לקוחותינו תושבי החוץ לעיתים זקוקים לשירותים נלווים בענייני הגירה ישראלית ואמריקאית. הן אם מדובר בהליך של תושב חוזר, והן כאשר מדובר בשירותי הגירה בארהב, לכן